Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Τα παιδιά της Τανζανίας και το τοξικό δόλωμα του Χρυσού

Η Τανζανία είναι μία χώρα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού της Αφρικής, αλλά σύμφωνα με μια έκθεση από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), πολλές χιλιάδες παιδιά, ορισμένα ηλικίας μόλις οκτώ ετών, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους δουλεύοντας στα ορυχεία χρυσού της χώρας. Ο 15χρονος Ezekiel, λέει ότι μερικές φορές εισπνέει αναθυμιάσεις υδραργύρου, δουλεύει στις εξορύξεις χρυσού.    
10

Ο Richard, 13 ετών, λέει ότι άρχισε να εργάζεται στα ορυχεία για τα χρήματα, επειδή πεινούσε. Λίγο μετά αφού άρχισε, ο λάκκος που δούλευε κατέρρευσε, θάβοντάς τον μέχρι το στήθος. Πέρασε μια εβδομάδα στο νοσοκομείο και εξακολουθεί να αισθάνεται μερικές φορές πόνο. Δεν θέλει να επιστρέψει στο ορυχείο, αλλά μερικές φορές πρέπει – όταν η θεία του που τον φροντίζει πηγαίνει μακριά- «γιατί χρειάζομαι κάτι για να στηρίξω τον εαυτό μου».
11
«Δεν μου αρέσει να δουλέυω στις εξορύξεις καθόλου», λέει ο Richard. «Θα ήθελα να πάω στο σχολείο, αλλά δεν μπορώ να πληρώσω για τη στολή μου και τα βιβλία μου. Δουλεύω ώστε να μπορώ να τα αγοράσω όλα αυτά, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να δουλεύω στα ορυχεία. Θα ήθελα να είμαι δάσκαλος. »
09
Σύμφωνα με την έκθεση – Τοξικός Μόχθος: Η Παιδική Εργασία και η Έκθεση των παιδιών σε υδράργυρο στα μιρκής κλίμακας ορυχεία χρυσού της Τανζανίας – τα παιδιά σκάβουν βαθιά ασταθείς πυρήνες, δουλεύουν υπόγεια με βάρδιες έως και 24 ώρες, και μεταφέρουν με βαριές σακούλες το μετάλλευμα χρυσού .
08
«Τα αγόρια και τα κορίτσια στην Τανζανία παρασύρονται στα μεταλλεία χρυσού με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, αλλά βρίσκονται κολλημένοι σε ένα αδιέξοδο ανάμεσα στον κίνδυνο και την απελπισία», δήλωσε η Janine Morna, μέλος της έρευνας HRW για τα δικαιώματα των παιδιών.
07
Αυτό το κορίτσι, 12 χρονών, χρησιμοποιεί ένα σφυρί για να συντρίψει το μεταλλείο ώστε να μπορέσει να εξορύξει το χρυσό. «Κάποτε χτυπήθηκα με την άκρη ενός σφυριού. Αιμορραγούσα πολύ », λέει. Περπατάει για περίπου μία ώρα αρκετές φορές την εβδομάδα για να πάει στο ορυχείο, όπου κερδίζει 1-2 δολλάρια την ημέρα.
12
Τα εργαζόμενα παιδιά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο δηλητηρίασης από υδράργυρο. Ακόμα και μικρά παιδιά που δεν εργάζονται είναι συχνά παρόντες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Στην παρακάτω φωτογραφία, ένα τεσσάρων χρονών κορίτσι παίζει κοντά σε μια λιμνούλα στην οποία το νερό είναι μολυσμένο με υδράργυρο, ενώ οι ενήλικες δουλεύουν στο χρυσό.
06
Οι περισσότεροι ανθρακωρύχοι -ενήλικες και παιδιά- δεν γνωρίζουν για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στον τομέα της υγείας δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι, ώστε να διαγνώσουν ή να θεραπεύσουν τη δηλητιρίαση από υδράργυρο. Οι νόμοι που υπάρχουν και αφορούν τον υδράργυρο έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να μειώσουν τη χρήση του.
05
Η ομάδα υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε επίσης ότι «τα κορίτσια στις περιοχές με τα ορυχεία και γύρω από αυτές αντιμετωπίζουν τη σεξουαλική παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για να συμμετάσχουν στην εργασία του σεξ. Μερικά κορίτσια πέφτουν θύματα εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό HIV ή από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα».
04
Η κυβέρνηση της Τανζανίας θα πρέπει να περιορίσει την παιδική εργασία  και η Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες αυτές, αναφέρει η HRW.
03
«Η Τανζανία και οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να πάρουν αυτά τα παιδιά έξω από τα ορυχεία και να τα βοηθήσουν να πάνε στα σχολεία και σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης.» αναφέρει η Janine Morna. Προς το παρόν, κάποια από τα παιδιά που εργάζονται στα ορυχεία παρακολουθούν μαθήματα αλλά η απόδοση και η συμμετοχή τους επηρεάζονται από την εργασία τους, καταλήγει.
02

01
_________________
Πηγή: bbc.com
από Opinion Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου