Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: "Εκλογές τώρα" ζητάνε οι πολίτες


Ζαγάρας Κ. // Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/02/2012 εφημ. Η ΑΥΓΗ

  Την καθολική απόρριψη της κυρίαρχης πολιτικής και του Μνημονίου αποτυπώνει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue, ενώ η πλειονότητα των πολιτών ζητάει εκλογές τώρα. Η έρευνα επίσης αποδεικνύει την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκεντρώνει μόλις 8% και βρίσκεται στην 5η θέση.

  Η πλειονότητα απορρίπτει το Μνημόνιο και την κυβέρνηση Παπαδήμου, αποδοκιμάζει την Ε.Ε., αλλά θέλει ευρώ
  Η Ν.Δ. προηγείται σταθερά, αλλά χωρίς να συγκεντρώνει ποσοστά αυτοδυναμίας, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Σε ανοδική πορεία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΚΕ. Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί το εκλογικό ποσοστό που συγκεντρώνει η ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής και το οποίο της επιτρέπει (για πρώτη φορά σε έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας) την είσοδό της στη Βουλή.
  Συγκεκριμένα στην έρευνα της Public Issue (για λογαριασμό του "Σκάι" και της "Καθημερινής"), η Ν.Δ. συγκεντώνει 31%, η ΔΗΜΑΡ 18% (+ 4,5% από τον περασμένο μήνα), το ΚΚΕ 12,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 12%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 8% (-6% από τον περασμένο μήνα), ο ΛΑΟΣ με 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%, η Χρυσή Αυγή με 3%, η ΔΗΣΥ 2% και τα λοιπά κόμματα 5%. Σημειώνεται πως το ποσοστό της αποχής βρίσκεται στο 30%.
  Στο ερώτημα αν χρειάζονται εκλογές τώρα, το 58% των ερωτηθέντων απαντάει πως "μάλλον χρειάζονται", ενώ 38% ότι "μάλλον δεν χρειάζονται".
  Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Φ. Κουβέλης με 56%, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ακολουθεί με 41%. Ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται στην τρίτη θέση με 31% και η Αλ. Παπαρήγα ακολουθεί με 27%. 25% συγκεντρώνει ο Γ. Καρατζαφέρης, 19% η Ντ. Μπακογιάννη και μόλις 9% ο Γ. Παπανδρέου. Αρνητική είναι η άποψη του 48% των ερωτηθέντων για τον Λ. Παπαδήμο, ενώ 46% έχουν εκφράσει θετική γνώμη για τον ίδιο, όταν όμως τους προηγούμενους μήνες η δημοτικότητά του παρουσίαζε υψηλά ποσοστά. 71% μάλιστα των πολιτών δηλώνουν ότι "δεν τον εμπιστεύονται" και μόνο 27% αναφέρει πως "τον εμπιστεύεται".

  "Σε λάθος κατεύθυνση"
  Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για το πώς βαδίζει η χώρα, 91% υπογραμμίζει πως βρίσκεται "σε λάθος κατεύθυνση" και 5% "σε σωστή κατεύθυνση". Οι 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν "δυσαρεστημένοι" από τη λειτουργία της δημοκρατίας, ενώ 13% τονίζει ότι η δημοκρατία "καταργείται ή δεν υπάρχει". Περίπου 8 στους 10, από τους ερωτηθέντες, τάσσεται κατά του Μνημονίου και μόλις 12% "υπέρ" του, αποδεικνύοντας την πλήρη απόσταση των πολιτών από την πολιτική του Μνημονίου και την καθολική απόρριψη των κυβερνητικών επιλογών.

  Αρνητική η γνώμη για την Ε.Ε., θετική για ευρώ
  Στο ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή το 70% των ερωτηθέντων λέει πως τα πράγματα θα είναι "μάλλον χειρότερα" και 15% "μάλλον καλύτερα". Το 10% εκτιμάει πως τα πράγματα θα παραμείνουν "το ίδιο". Αρνητική κατά 54% είναι η γνώμη των πολιτών για την Ε.Ε., ενώ η θετική γνώμη είναι στο 41%. Κατά 61% θετική είναι η άποψη για το ευρώ και 35% αρνητική. Τέλος στο βαρόμετρο της Public Issue αποτυπώνεται η κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης, καθώς 91% των ερωτηθέντων δηλώνει "δυσαρεστημένο" από αυτή και μόλις 8% "ικανοποιημένο".

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου