Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Η θανάσιμη πορεία ανθρώπων από την Κεντρική Αμερική που προσπαθούν να κυνηγήσουν το αμερικάνικο όνειρο

Εδώ Λατινική Αμερική
Το κτήνος που καταπίνει μετανάστες

Η θανάσιμη πορεία ανθρώπων από την Κεντρική Αμερική που προσπαθούν να κυνηγήσουν το αμερικάνικο όνειρο.

Της Χριστίνας Πάντζου

Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης επέλεξε το Καραβάνι των Μητέρων Κεντροαμερικανών Αγνοούμενων Μεταναστών για να ολοκληρώσει την «πορεία οδύνης και ελπίδας». Κάθε χρόνο από το 2005, με σύνθημα «Ακολουθώ τα ίχνη σου ελπίζοντας να σε βρω», ομάδες μητέρων από την Κεντρική Αμερική διασχίζουν το Μεξικό απ’ άκρη σ’ άκρη αναζητώντας την τύχη των παιδιών τους που κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο χάθηκαν πριν καταφέρουν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Η ομάδα των 48 μητέρων ξεκίνησε την πορεία της στις 2 Δεκεμβρίου και με τις φωτογραφίες των αγνοούμενων παιδιών τους κρεμασμένες σαν σταυρό στο στήθος, ακολούθησαν την πορεία των μεταναστών, αυτά τα πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα που οδηγούν στα σύνορα με τις ΗΠΑ κι όπου κάθε χρόνο εξαφανίζονται χιλιάδες μετανάστες. Πέρασαν από τα χωριά που διασχίζουν τα λεωφορεία των μεταναστών, σταμάτησαν σε δημόσιες πλατείες και καταφύγια, περιφέρθηκαν στους δρόμους όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, πορεύτηκαν κατά μήκος του La Bestia (Το Κτήνος), του φορτηγού τρένου που εκπροσωπεί κυριολεκτικά ένα πήδημα θανάτου για τους απελπισμένους μετανάστες, και επισκέφθηκαν τους τάφους των ανώνυμων μεταναστών που είναι σπαρμένοι σε ολόκληρη τη χώρα.
Ακολουθώντας αυτή τη ρότα που έχει μετατραπεί σε σκηνικό ωμής βίας και αδιανόητων ιστοριών φρίκης, οι μητέρες του Καραβανιού και οι οργανώσεις που τις συνοδεύουν ελπίζουν να εντοπίσουν κάποιους αγνοούμενους, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να αναγκάσουν τις αρχές να αναλάβουν δράση.
Κάθε χρόνο περισσότεροι από 50.000 Κεντροαμερικανοί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα διασχίζουν το Μεξικό με την ελπίδα να φτάσουν στις ΗΠΑ. Τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότεροι από 70.000 μετανάστες έχουν εξαφανιστεί στο Μεξικό, σύμφωνα με έκθεση μεταναστευτικών οργανώσεων. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους ή ακρωτηριάζονται προσπαθώντας να πηδήξουν στο Κτήνος κι όσοι γλιτώνουν βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τα πυρά της μεταναστευτικής αστυνομίας.
Αλλοι βρίσκονται στον δρόμο των ναρκεμπόρων και σφαγιάζονται όπως έγινε το 2010 όταν το καρτέλ των Σέτα (Zetas) δολοφόνησε 72 μετανάστες. Πολλοί κακοποιούνται ενώ περισσότερο από το 60% των γυναικών βιάζεται και εξωθείται στην πορνεία. Κάποιοι απάγονται από συμμορίες που ζητούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους ή απλώς στρατολογούνται ως σκλάβοι του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο διάστημα Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2010 καταγράφηκαν 214 ομαδικές απαγωγές με 11.333 θύματα.
Αυτή την κόλαση που επιφυλάσσεται στους μετανάστες –κοινή για όλους όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους όπου γης– καταγγέλλουν οι μητέρες. Σήμερα θα αφήσουν τάματα στους τόπους του χαμού και του μαρτυρίου και σε συνέντευξη Τύπου θα παρουσιάσουν τους πέντε αγνοούμενους μετανάστες που κατάφεραν να εντοπίσουν μεταφέροντας το πιο αισιόδοξο μήνυμα στην Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, όπως λένε: «Θα συνεχίσουμε να τους αναζητούμε, να τους βρίσκουμε, να υποχρεώνουμε τις αρχές να δίνουν απαντήσεις. Η μόνη χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δίνουμε».

____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου